Quan se xapi el de Ternelles
i el gall no sigui animal,
corre a cercar les corbelles
arriba el judici final.
Fitxa:
Cançoner Popular de Mallorca
Rafel Ginard
Moll. Palma, 1966-1975
Més informació
Recopilador: Rafel Ginard
Via d'incorporació: Xarxes socials
Núm. glosa: 1
Informant: José Juan Luna
Poble origen: Pollença
Context: Festa de Sant Antoni a Pollença. Pujada al pi de Ternelles. 17 de gener de 2018. El trasllat del pi de Ternelles a Pollença va ser molt accidentat l'any 2018. Un incident amb el carro que el transportava va fer que l'haguessin d'empènyer a braons mitjançant cordes fins a la plça Vella del poble. A l'encreuament dels carrers Padró i Horta el carro va trabucar causant ferides lleus a dos policies. Posteriorment a l'hora d'entrar el pi a la plaça aquest es va xapar per la meitat ferint a dos joves que foren traslladats a l'Hospital d'Inca. A més, l'any 2018 va ser el primer any en què el gall que corona el pi no era viu sinó una figura de fusta, en virtut a la llei de protecció animal.
Interpretació: Aquesta glosa fou llançada a través de les xarxes socials com si fos recollida en el Cançoner del Pare Ginard. Es tractava d'un "fake" que jugava amb el caràcter de profecia que pogués tenir la glosa suposadament recollida per Ginard i l'accidentat trasllat del pi de Ternelles.
Paraules clau: Tradicions de Sant Antoni, Sant Antoni, Aviram, Arbres i arbusts (Plantes), Pins, Befa, Humor i comicitat, Fets meravellosos o màgics, Història Sagrada
Topònim: Ternelles
Municipi: Pollença
Festes: Sant Antoni Abat
Versos: 4
Mètrica: 7a7b7a8b